Högsta Budet är det första spelet från Sträckspelsfabriken. Det publicerades första gången hösten 2016 och har beskrivits som en kombination av Uno och brädspelet Modern Art.

I Högsta Budet spelar du numrerade kort från handen för att buda på kort på bordet. Kombinera flera kort för att ge ett högre bud. Blanda dina bud med effektkort som påverkar spelets gång.

 

Ett kortspel med strategi

Det unika med Högsta Budet ligger i det faktum att alla spelare lägger sina bud samtidigt genom att placera ett eller flera kort från handen i en hög framför sig med bildsidan ned. Spelarna turas sedan om att vända upp ett kort i taget. Effektkorten - så som "nästa kort gäller ej" och "slumpkort" - gör att ordningen som du spelat dina kort i är väldigt viktig. Du kommer snart att märka att spelet har ett strategiskt djup.

"Great game! Easy and fast to learn with high entertainment factor. Can only recommend it!"

– Player on TheGameCrafter.com

"I like the simplicity of the game for the depth you get. It is very fun to play and although you get cheated at times, it feels like it’s your own fault because that’s the order you placed your cards in."

– EverythingBoardGames.com

Recensera:

Lämna en privat recension av kortspelet Högsta Budet. Utvalda citat kan komma att publiceras på Strackspel.se.

[contact-form-7 id="241" title="Recensera Högsta Budet"]

Föreslå kort:

Gillar du Högsta Budet? Föreslå dina egna spelkort. Bra idéer kan komma att inkluderas i framtida expansionspaket. Motivera vad just ditt kort skulle kunna tillföra spelet, både strategiskt och i underhållningsvärde.

[contact-form-7 id="239" title="Föreslå kort"]

Gästboken

Lämna gärna en hälsning i gästboken här på Strackspel.se. Visa att du varit här och berätta vad du tycker om Sträckspelsfabriken och Strackspel.se 🙂 

Svarta Poängkort ligger på bordet. Spelare budar på dessa med Budkort från handen.

Budkorten är numrerade 1-7. Lägg flera kort för ett högre totalt bud.

Satsa allt på ett Poängkort eller sprid ut dina bud.

När du vänder upp detta kort kasseras nästa kort som en motspelare vänder upp.

Dra ett slumpmässigt kort. Kanske är det ett högt Budkort, eller ett otippat Effektkort!

Retligt om du spelar detta kort och det visar sig att du förlorat budgivningen.

Smart om du redan vet att du förlorat budgivningen, eller om du råkat buda högre än nödvändigt.

[sociallocker id="273"]

 

Högsta Budet: Strategiguide

Högsta Budet är ett enkelt spel med mycket tur involverat. Men det har även ett strategiskt djup. I den här guiden tar vi en närmare titt på samtliga kort i både grundversionen av spelet och expansionspaketet. Vill du föreslå egna taktiker och strategier? Hör gärna av dig 🙂

Generella strategier:

Lägg låga Budkort först i din budhög.
Placera de bästa Budkorten som de sista du vänder upp. På så vis minimerar du risken att dina bästa kort plockas bort av motspelares Effektkort.

Satsa på det näst bästa poängkortet om du har låga Budkort.
Känner du att du ändå inte kan vinna det mest värdefulla kortet kan det vara bättre att satsa lägre för att undvika att gå poänglös.

Spelkort: Nästa gäller ej

Strategi #1: Så tidigt som möjligt
"Nästa gäller ej" kan vara väldigt värdefullt, särskilt med få spelare, då det eliminerar ett kort från en motspelare. Oftast vill du spela det så tidigt som möjligt i din budhög då effekten riskerar att gå förlorad om du lagt kortet för långt bak.

Strategi #2: Som kort två eller tre
Många spelare tenderar att spela sina låga Budkort först. Om du tror att fler spelare kommer att satsa stort på ett givet Poängkort kan det vara smartare att inte lägga "Nästa gäller ej" som det första kortet du vänder upp. Du vill ju hellre eliminera en 5:a än en 1:a.

Strategi #3: Pricka ett specifikt kort
Särskilt om du spelar med de speciella Poängkorten från expansionspaketet kan situationer uppstå då spelare placerar endast ett eller två kort av strategiska orsaker. Eftersom du vet vem som kommer att vända upp sitt kort först, och om du har en misstanke om vad spelaren efter dig tänker göra, kan du räkna ut om "Nästa gäller ej" kan eliminera ett specifikt kort. Väldigt värdefullt till exempel om ni budar på ett min-kort (de gula Poängkorten som man helst inte vill "vinna", se nedan) och motspelaren tänker spela ett Budkort i kombination med ett "Byt plats"-kort.

Spelkort: Ta upp på handen

Strategi #1: Spela när du har riktigt bra Budkort
Har du en fantastisk hand med höga Budkort och känner dig säker på att du kommer att vinna ett bud kan du placera "Ta upp på handen" direkt efter ett värdefullt Budkort, oftast så sent som möjligt i din budhög. På så vis kan du plocka tillbaka kortet och använda vid nästa budgivning om du ändå vinner trots det lägre budet.

Strategi #2: Spela när du är osäker på om du kan vinna alls
Har du dåliga kort på handen kan du ändå satsa på det bästa Poängkortet, i hopp om att dina motspelare också har dåliga kort. Skiter sig satsningen kan "Ta upp på handen" utnyttjas för att återanvända ditt bästa Budkort nästa budgivning, och kanske ändå vinna fast med lite lägre poäng.

Strategi #3: Saka kortet
Innehåller den nuvarande omgången ett lågt Poängkort som du inte tänker satsa på alls? Istället för att slösa bort en 1:a (eftersom du måste spela minst ett kort på varje Poängkort) kan du "saka" ditt "Ta upp på handen"-kort. Kortet kommer inte att ha någon effekt, men du sparar ett lägre Budkort som kan avgöra en annan budgivning.

Spelkort: Slumpkort

Strategi #1: Hoppas på ett högt Budkort
Med "Slumpkort" kan du ha tur. Spela det som ett av dina sista kort i din budhög och hoppas på att kortet du drar avgör omgången.

Strategi #2: Spela som det enda kortet
Genom att spela "Slumpkort" på ett lägre Poängkort som du inte tror att någon annan kommer att buda på du vinna genom att av en slump dra ett Budkort. Enkelt!

Strategi #3: Halvera poängen
Det här är en långsökt strategi, men den kan fungera och särskilt om du spelar med de speciella Poängorten från expansionspaketet kan situationen uppstå då du vill göra detta. Spela "Slumpkort" även om du inte tror att du kan vinna i hopp om att kortet du drar halverar värdet av Poängkortet. Ge inte upp bara för att du har dåliga kort!

Spelkort: Ta bort Budkort

Strategi #1: Sist i budhögen
Eftersom vana spelare vänder upp sina lägre Budkort först vill du placera det här kortet så långt bak i din budhög som möjligt, detta för att maximera chansen att dina motspelare har vänt upp mer värdefulla Budkort. Kom ihåg att "Ta bort Budkort" i praktiken kan vara lika värdefullt som att själv ha ett högt Budkort på handen, särskilt i spel med få spelare.

Strategi #2: Näst sist i budhögen
Beroende på hur många kort du själv spelar kanske du vill lägga ett eller två av dina bästa Budkort efter "Ta bort Budkort". Detta för att minimera risken att dina motspelare får plocka bort Budkort från dig.

Spelkort: Halva poäng

Strategi #1: Spela som enda kortet på ett högt Poängkort
Om du ändå inte tror att du kan vinna Poängkortet, varför slösa bort alla dina Budkort på det? Spela istället detta kort för att sabotera för dina motspelare.

Strategi #2: Spela på ett lägre Poängkort
Eftersom du måste spela samtliga kort vill du inte riskera att halvera poängen för dig själv på en vinnande budgivning. Kanske har du tur och vinner även ett lågt Poängkort. Lägg istället "Halva poäng" på ett Poängkort du inte spelar på alls, även om det är låga poäng.

Spelkort: Dubbla poäng

Strategi #1: Vinn stort på sista omgången
Under den sista omgången med två budgivningar är Poängkorten automatiskt värda dubbla poäng. Kombinerat med ett - eller flera - X2-kort kan de sista korten bli värda riktit mycket, och du kan ta hem segern trotts att du legat efter i tabellen.

Strategi #2: Satsa allt på ett lägre Poängkort
Om du ändå inte tror att du kan vinna det bästa Poängkortet på bordet, varför riskera att lägga X2 och någon annan vinner det? Satsa istället dina Budkort på ett lägre Poängkort och kombinera det med "Dubbla poäng".

Tycker du att jag har missat någon strategi? Dela gärna med dig av dina egna. Skicka ett meddelande så kan guiden uppdateras.

[/sociallocker]